Vlaanderen

Overzicht rotstuinen in Vlaanderen


Ook in Vlaanderen vind je pareltjes van "openbare" rotstuinen. Op deze pagina's maken we een overzicht : - rotstuin plantentuin Gent - rotstuin provinciaal domein Huizingen Ken je nog openbare rotstuinen, laat het ons weten,.... ook privétuinen die minstens 1 keer per jaar voor het publiek open zijn nemen we in deze lijst op.

Plantentuin Universiteit Gent


De Plantentuin bevindt zich aan de rand van het Citadelpark te Gent (België). Op 2,75 ha zijn ruim 10 000 plantensoorten ondergebracht. Tijdens je bezoek kun je kennismaken met bijzondere planten, meer leren over de planten en hun relatie met de mens, of gewoon rustig wandelen in een mooi kader. Rots- en alpenplanten vind je terug in de rotstuin. Deze afdeling wordt momenteel gedeeltelijk heraangelegd.

Plantentuin van de Universiteit Gent

Alpentuin in provinciedomein Huizingen


De rotstuin, soms ook wel de Alpentuin genoemd, werd aangelegd in 1958 in het kader van Expo 58 door landschapsarchitect Paul De Wit. Hij tekende het ontwerp van de 4 ha grote rotstuin. Ruggengraat van de alpentuin is een kronkelende bergbeek met watervalletjes waarrond telkens plantengroepen werden aangeplant. In totaal kan men hier meer dan 1.200 plantenvariëteiten zien, goed voor meer dan 100.000 sierplanten en bloemen. De tuin bevat naast geënsceneerde 'natuurlijke' rotspartijen ook een unieke plantencollectie en wordt hierdoor beschouwd als een van de hoogtepunten van de Belgische Nouveau Jardin Pittoresque-beweging. Precies hierdoor besliste de Vlaamse overheid in 2002 de rotstuin te beschermen.