Geschiedenis

...

1984: Eerste kwekerijtje


Het kweken van rotsplanten was voor Noel Portier een uit de hand gelopen hobby geworden, toen hij in 1984 zijn ‘Alpenplantenkwekerij’ opstartte te Aartrijke. Al snel werd het kwekerijtje te klein, en 3 jaar later verhuisde het gezin naar Brugge, waar de huidige kwekerij werd opgebouwd. Er werd een rotstuin aangelegd van 1500m², waarin zo’n 1500 soorten staan uitgeplant.

1990: Gentse Floraliën


In 1990 en 1995 volgenden 2 deelnames aan de ‘Gentse Floraliën’, met verschillende eerste prijzen, waaronder ‘mooiste collectie rotsplanten’.

...

2005: Cathy Portier neemt kwekerij over


Cathy Portier neemt op 1 maart 2005 de kwekerij in een eerste fase over en wordt de nieuwe zaakvoerster van het bedrijf. Ze werkt al meer dan 15 jaar samen met vader Portier op de kwekerij en is de plantenkennis met de paplepel ingegeven.

Op 11 december 2006 is de overname volledig afgerond.

Tijdens de winter 2006-2007 wordt de oude displayruimte herwerkt. De oude houten tafels worden door aluminium vervangen. De parking komt vooraan en het geheel krijgt een nieuwe laag grind.

...

2007: Sneeuwklokjeshuwelijk


Op vrijdag 23 februari 2007 zijn we tussen de sneeuwklokjes gehuwd. Het was een klein en fijn feestje in de prachtige gotische zaal van Brugge. Zoals verwacht piepen hier en daar sneeuwklokjes doorheen de avond : sneeuwklokjesboeketjes, sneeuwklokjes als tafelgarnituur,... Maar het origineelst zijn wel de prachtige marsepeinfiguurtjes op de huwelijkstaart.

...

2008: Nieuw kweekveld


Eindelijk is het zover : de aanleg van het nieuw kweekveld met opvang en hergebruik van gietwater is begonnen. Eindelijk, omdat we bijna 2 jaar geleden de eerste stappen hebben gezet en het veld er al lang had moeten liggen,...

...

2010: Schaduwserre


Net voor onze vakantie is de nieuwe schaduwserre afgewerkt. Hierin kunnen we nu ons assortiment woodlanders en zuurminnende planten opkweken en overwinteren. De belangrijkste geslachten die we hierin kweken zijn : Acis, Aconitum, Ajuga, Andromeda, Androsace, Anemone, Anemonella, Arisaema, Arisarum, Arum, Asarum, Astilbe, Brunnera, Calceolaria, Cardamine, Carex, Cassiope, Convallaria, Corydalis, Cyclamen, Daphne, Deinanthe, Dicentra, Disporopsis, Dodecatheon, Dryopteris, Epimedium, Erythronium, Fritillaria, Galanthus, Hepatica, Jeffersonia, Leucojum, Liriope, Luzula, Meconopsis, Mukdenia, Olsynium, Ophiopogon, Paeonia, Phlox, Podophyllum, Polygala, Polygonatum, Primula, Ramonda, Ranunculus, Sanguinaria, Saruma, Saxifraga, Scilla, Trillium, Veratrum, Viola,...

...

2011: TV reportages


Ergens in februari streek op de kwekerij een cameraploeg van VTM neer. Groene Vingers maakt een reportage over sneeuwklokjes en onze sneeuwklokjestuin.

Ook Luc Noël kwam al 2 keer een reportage draaien en eerder hadden we ook al Mark Demesmaeker op bezoek voor z'n 'Tuindromen met Mark'.

...

2013: lancering coolplants.com


Voor het sneeuwklokjesseizoen 2013 lanceren we de nieuwe e-shop, waarop we ons volledige assortiment aanbieden.

...

2016: Nieuwe loods/inpakruimte


...

2019: Verbouwing loods naar woning


Om de woning in het concept van het alpinetum in te passen wordt de gevel bekleed met hout. Ook op andere plaatsen en voor andere doeleinden wordt veel van hout gebruik gemaakt. Ook de hoofdverwarming is op hout. Grote glaspartijen brengen licht en warmte in de woning en zijn een knipoog naar het vele glas van de serres.

...

2020: steppetuin


De nieuwe steppe-tuin, als testzone voor planten uit Zuid-Afrika en gelijkaardige klimaten...

Lees ook:

De kwekerij, het team, ....
galanthofiel

- what a day -
Overzicht plantenbeurzen waaraan we deelnemen en de evenementen op de kwekerij in Brugge
Regen, sneeuw of zon?
Een origineel geschenk voor plantenliefhebbers.
Gravin van Vlaanderen 1384-1405