Primula

Primula auricula

Boeiend, verleidelijk, verbazingwekkend - aurikeltjes, auricula's of Primula auricula hebben een zeer rijke geschiedenis vol drama en eigenzinnige verhalen.

De plant is een relict uit de laatste ijstijd en afkomstig uit het Tiroler Gschnitztal. Carolus Clusius beschreef de plant al in de zestiende eeuw.

Primula auricula is de eerste 'bloemistenplant'. De term 'bloemist' komt trouwens van de verzorgers van deze zeldzame planten.

Ze werden honderden jaren geleden in Engeland als eerste 'potplant' gekweekt. In de 17de en 18de eeuw had haast elk Luiks gezin aurikels in de tuin, zowel de rijke notabelen als de arme mijnwerkers. Die mijnwerkers trokken met hun plantentheaters vol aurikels zelfs naar de jaarmarkten van Parijs en Londen...


...

Verzorging


Standplaats

Auricula's zijn volledig winterhard. Border-, Alpine- en Double-auricula kunnen het hele jaar door buiten worden gekweekt, zowel in pot als in de tuin. Een goed doorlatende grond met zomerschaduw is essentieel.
De Showtypes (Edges, Selfs en Stripes) hebben echter enige bescherming nodig tegen de elementen tot na de bloei om er op hun best uit te zien en we raden aan om ze vanaf de late herfst in een koude kas, polytunnel, koud frame of overdekte veranda met voldoende ventilatie te kweken. In de zomer staan ze best buiten, op een koele, schaduwrijke maar luchtige plek. Schaduwdoek is ideaal.

Substraat
De belangrijkste eis van het substraat is dat deze goed doorlatend moet zijn. De wortels zullen snel ziek, zwart en papperig worden als ze in een natte, zware compost staan
Wij gebruiken een mix van gelijke delen potgrond en vulca of perliet. De planten gedijen in deze mix en ontwikkelen een goede wortelgroei. 
Gebruik kleine potten - overpotten zorgt voor te natte grond en is nefast voor de groei.

Bemesting
Eerder zwak bemesten. Vanaf de hergroei regelmatig een kleine hoeveelheid.
Bij verpotten beendermeel en vinasse inmengen.

Water
Geef nooit te veel water. Dit is verreweg de meest voorkomende oorzaak van sterfte. In de winter mogen de planten niet meer vochtig zijn, maar ook niet in stof.
Als de groei herstart steeds meer water geven tot na de bloei. Daarna minderen en in de zomermaanden droog verder kweken.

Schimmel en luis

Aurikeltjes zijn vatbaar voor schimmel, vooral in vochtige zomers. Hou de planten proper, verwijder het dode blad en hou ze droog. 

Ook wortelluis kan een probleem vormen. Chemische bestrijding is effectief. Biologische bestrijding is een stuk moeilijker. Bij het verpotten zoveel mogelijk oude grond verwijderen en de planten dompelen in water met bio insecticiden.

Doorheen het jaar


Lente
Vanaf februari, als de dagen langer worden, komen de planten uit winterrust. In maart begint de snelle weelderige voorjaarsgroei en tegen het einde van de maand verschijnen de eerste bloemknoppen in het midden van de plant. In april  begint de bloei. De bloei gaat door tot half mei, waarbij de groene en grijs / witte randen en enkele van de Doubles de laatste zijn die bloeien. 
Als de bloei voorbij is, gaat de plantengroei snel achteruit. De tweede helft van mei en in juni is het ideale moment om te verpotten en stekken te nemen.

Zomer
De zomer is de moeilijkste tijd is om voor Auricula's te zorgen. De groei stopt, ze houden niet van de hete zonnige dagen van juli en augustus en veel van de onderste bladeren worden geel en sterven af. Ze hebben veel schaduw nodig en een zo groot mogelijke luchtstroom. 
Geef niet te veel water en bij voorkeur 's morgens vroeg of 's avonds laat. Er is geen groei, dus geef enkel water om de plant in leven te houden.

Herfst
Begin september, als het koeler wordt, beginnen de planten weer te groeien. Niet de weelderige groei van de lente, maar een gedrongen, nogal vleziger groei.
Halverwege de maand moet het schaduwdoek worden verwijderd om de planten de maximale hoeveelheid licht te geven. 

Winter
Gedurende de wintermaanden gaan Auricula's in een rustperiode en veel van hun onderste bladeren worden geel en drogen dan uit. Verwijder deze bladeren voorzichtig om botrytis te voorkomen. 
In een strenge winter kunnen de bladeren afsterven totdat alleen de middelste knop over is. Zolang de planten droog worden gehouden, kan vorst geen kwaad.

Bright - Cold - Dry
Like a mountain top in the Alps.

Remember these conditions


Een verzameling Auricula, oftewel de Primula auricula is duidelijk niet voor iedereen weggelegd, maar voor de gespecialiseerde liefhebber of verzamelaar die op zoek is naar iets uitdagends of speciaals, zijn er maar weinig planten die met deze juweeltjes te vergelijken zijn.

Ons aanbod


Primula auricula - Primula allionii hybrids - Primula marginata hybrids - wilde primula's

bekijk het aanbod op coolplants.com

Lees ook:

Je kan bij ons terecht voor buitengewone en bijzondere planten voor tuiniers, plantenliefhebbers en collectioneurs.
Rotsplanten of alpenplanten groeien van nature boven de 'boom-lijn' in alle bergachtige gebieden van de wereld.
Ontdek ook de wondere wereld van sneeuwklokjes
De Engelsen noemen ze "Angels Fishing Rod", Nederlanders gebruiken "engelhengel", maar wij vinden het Vlaamse "Hengel der engelen" nog mooier...
Bosplanten of schaduwplanten groeien van nature op schaduwrijke plaatsen. Gefilterd licht is ideaal voor de meeste soorten. Sommige houden het ook in diepe schaduw uit.
Dwergconiferen en dwergheesters vormen de basis en structuur van de rotstuin of trog.
Rhodohypoxis heeft een heel lange bloeiperiode, van april tot september. In de winter verdwijnen de grasachtige bladeren.