Rotsplanten

Rotsplanten

Rotsplanten of alpenplanten groeien van nature boven de 'boom-lijn' in alle bergachtige gebieden van de wereld.

Je vindt ze van Schotland, over de Alpen tot in Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland.

De planten zijn gekenmerkt door een gedrongen groeiwijze, die hen van nature beschermt tegen wind, extreme kou en dikke pakken sneeuw.

Ze groeien in diverse habitats : hooiland, steenachtige hellingen, steile kliffen, moerasgebieden en aan de bosrand.

...
...

Tuinomgeving


Door plantenliefhebbers wordt deze definitie veel ruimer genomen.

Het betreft kleine, al dan niet, winterharde planten die geschikt zijn voor de rotstuin, troggen en schalen, stapelmuurtjes, grindpaadjes en graveltuinen. Naast vaste planten en lage heesters zijn ook kleine bomen, dwergconiferen, bollen en knollen geschikt om in de rotstuin toe te passen.

Ze verlangen meestal een goed gedraineerde standplaats, en een kleine maar regelmatige watergift. Geen meststoffen of rijke compostgrond. Bovenal verdragen ze de nabijheid van sterk groeiende of overhangende tuinplanten zeer slecht.

Hoe harder en ruwer de omgeving, hoe meer grind en gravel, hoe beter ze zullen gedijen. Ze zullen je belonen met bekoorlijke kussentjes en mooie bloemen- en bladtapijten.

Vooroordelen over bergplanten


Er bestaan jammer genoeg nog altijd vooroordelen over bergplanten. Ze zouden hier moeilijk te kweken zijn, te bescheiden bloeien en niet passen in onze huidige tuinen.

Het klopt dat een klein stukje van onze collectie vooral voor liefhebbers bestemd is, maar het grootste deel van de planten is heel makkelijk en bloeit uitbundig!

Bovendien beperken alpenplanten zich al lang niet meer tot de rotstuin. In bakken, potten, troggen, op een restje puin, in voegen of in de grindtuin zijn ze weer helemaal in.

De meest bekende zijn edelweiss, gentiaan en het alpenklokje. Maar wij bieden ook andere, kleine planten aan die groeien op en tussen rotsen, in gravel of in kalkrijke, arme grond: lage floxen, anjers, silene, akelei en geraniums, lage heesters, kleine bomen, dwergconiferen, bollen en knollen.

Ook op groendaken zorgt ons assortiment voor afwisseling en extra bloei.

En met de huidige warme, droge zomers schitteren onze droogte minnende planten als nooit tevoren : Sedum, Sempervivum, Delosperma, enz

Lees ook:

Je kan bij ons terecht voor buitengewone en bijzondere planten voor tuiniers, plantenliefhebbers en collectioneurs.
Ontdek ook de wondere wereld van sneeuwklokjes
Over sleutelbloemen en aurikels
De Engelsen noemen ze "Angels Fishing Rod", Nederlanders gebruiken "engelhengel", maar wij vinden het Vlaamse "Hengel der engelen" nog mooier...
Bosplanten of schaduwplanten groeien van nature op schaduwrijke plaatsen. Gefilterd licht is ideaal voor de meeste soorten. Sommige houden het ook in diepe schaduw uit.
Dwergconiferen en dwergheesters vormen de basis en structuur van de rotstuin of trog.
Rhodohypoxis heeft een heel lange bloeiperiode, van april tot september. In de winter verdwijnen de grasachtige bladeren.