rotstuinen van de toekomst

een holistische benadering

De rotstuin van de toekomst vraagt een holistische benadering, waarbij technologie, duurzaamheid en esthetiek worden gecombineerd. Met aandacht voor plant- en materiaalkeuze, (micro) habitats voor planten en dieren, slimme technologie en ...

...

(micro) habitats


Micro habitats zijn kleine gebieden in de tuin, ontstaan door verschillende soorten planten en harde materialen samen te brengen - ze spelen een belangrijke rol in het verhogen van de biodiversiteit in de tuin - zowel qua planten als dieren. 

Materiaalkeuze


Slimme technologie


AI-algoritmen zijn nog volop in ontwikkeling, maar ze hebben het potentieel om tuinontwerp te revolutioneren. Door AI te gebruiken, kunnen tuinontwerpers tuinen creëren die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk zijn, en die zijn aangepast aan de specifieke behoeften van de eigenaar van de tuin.

...
tuintypes

...

Minimalistische steentuin


Strak, eenvoudig, subtiel, onderhoudsarm, ruimte, planten als accent


 1. Materiaalkeuze:
  • simpel - niet te veel elementen of te veel kleur
  • neutrale kleuren.
  • denk aan natuursteen, grind, beton of hout, water
 2. Strakke lijnen:
  • strakke, rechte lijnen
  • minimaliseer bochten en rondingen voor een moderne uitstraling.
 3. Beperkte plantenkeuze:
  • weinig planten, klein en eenvoudig
  • hou het groen subtiel
  • siergrassen, vetplanten en kleine struiken voor een minimalistisch effect 
 4. Ga voor een symmetrie en balans:
  • gevoel van symmetrie
  • balans in de tuin
  • plaats stenen en planten gelijkmatig voor een rustige uitstraling
 5. Rotsformaties:
  • zorgvuldig geplaatste rotsen voor visuele interesse
  • een enkele grote steen als centraal element
  • overweeg om grote stenen te stapelen
 6. Waterelementen:
  • eenvoudig waterelement
  • een strakke vijver of een waterornament
  • een gevoel van kalmte en reflectie
 7. Onderhoudsarme beplanting:
  • planten die weinig onderhoud vereisen
  • vetplanten
  • grassen
 8. Selecteer lege ruimtes:
  • laat bewust lege ruimtes in het ontwerp
  • een gevoel van openheid
  • minimalisme draait ook om wat er niet is
 9. Contrast in texturen:
  • spelen met texturen
  • combineer gladde stenen met ruw grind
  • vorm en structuur om interesse en diepte aan uw tuin toe te voegen
 10. Neutraal kleurenpalet:
  • aardetinten en grijstinten
  • draagt bij aan de rustige uitstraling van de tuin
 11. Reflecterende oppervlakken:
  • overweeg het gebruik van spiegelende oppervlakken
  • water
  • glazen panelen
  • laten de ruimte groter lijken

...

Zen tuinElementen van een zentuin:

...

Steppetuin / Prairie / Graveltuin / Scree


Tuinen, of borders met specifieke kenmerken, vaak met stenen, grind en keien.  Ze kunnen worden gebruikt om een ??verscheidenheid aan verschillende looks te creëren en een uitgebreid assortiment specifieke planten toe

Steppetuin

Prairietuin

Graveltuin

Scree

...

Wadi / Swale / Rain garden / Sponstuin


De trendy woorden voor een water bufferende tuin


Een wadi of swale is een ondiepe, begroeide greppel om regenwater op te vangen, op te slaan en te laten insijpelen. De Arabische of Hebreeuwse term 'wadi' verwijst naar een rivierbedding die alleen water bevat na hevige regenval.

Een wadi is 80 cm tot 2m diep, een swale 30 tot 60 cm, maar in de praktijk worden de termen door elkaar gebruikt.

Ook sponstuinen en raingardens zijn op dit principe gebaseerd. 


...

Daktuin


Een daktuin is een tuin die is aangelegd op het platte dak van een gebouw.

Soorten danktuinen

Intensieve daktuinen zijn de meest voorkomende soort daktuin.

Extensieve daktuinen zijn minder onderhoudsintensief dan intensieve daktuinen.

Sedumdaken
Vorm van extensieve daktuin die is beplant met vetplanten. Sedumdaken zijn onderhoudsarm en zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden.

...

Verticale tuin


Een verticale tuin, ook wel bekend als een groene muur of levende muur, is een innovatieve manier om planten te laten groeien op verticale oppervlakken, zoals muren of hekken. In plaats van traditionele horizontale tuinbedden, worden planten in een verticale tuin verticaal gerangschikt. Deze tuinen kunnen zowel binnen als buiten worden gecreëerd en bieden verschillende voordelen.

Voordelen

Realiseren
Plantenbakken zijn de meest voorkomende soort verticale tuin. Ze zijn eenvoudig te installeren en kunnen worden gevuld met verschillende soorten planten.

Plantenmatten zijn een andere populaire soort verticale tuin. Ze zijn gemaakt van een materiaal dat water en voedingsstoffen kan vasthouden. Plantenmatten zijn een goede keuze voor gebouwen met een beperkt oppervlak of voor gebouwen waar weinig onderhoud mogelijk is.

Verticale tuinen met hydrocultuur zijn een soort verticale tuin waarbij de planten worden gevoed met water en voedingsstoffen via een gesloten systeem. Hydrocultuurtuinen zijn zeer onderhoudsarm en kunnen worden gebruikt om een groot aantal planten te kweken.

Schanskorven met substraat

Stapelmuren

Tips

...

Spleettuin of crevice garden


De Tsjechische crevice garden of spleettuin is een nieuwe, interessante manier om alpenplanten te kweken en een collectie op te bouwen. Het is een vrij eenvoudige en goedkope manier, waarbij minder en kleinere stenen gebruikt worden om een optimale groeiplaats voor alpenplanten te creëren.

De crevice garden is ontstaan in de volkstuintjes en kleine achtertuintjes van Praag. Eigenaars hadden niet de ruimte en de middelen om grote rotstuinen aan te leggen. Ze gebruiken smalle, kleine stenen, plaatsen ze quasi verticaal waardoor de typische spleten ontstaan. Door de grote steenmassa en de smalle plantstroken blijft de grond ook in de zomer koel en vochtig. Daarnaast wordt overtollig water snel afgevoerd.

Spleettuinen kunnen op heel kleine schaal gemaakt worden, in een binnentuintje, langs het terras of in een hoekje met een paar speciale alpine planten. De kleinste tuintjes kunnen zelfs in pot aangelegd worden. Op veel grotere schaal worden er schitterende realisaties mee gemaakt met paadjes en vele hoekjes en spleten.

...

Voegentuin / tegeltuin


Verharding met beplanting


Planten in de openingen (voegen) tussen bestrating, zoals tegels, klinkers of stenen,. Ze voegen een groen element toe aan trottoirs, opritten, terrassen of tuinpaden. 

Kenmerken van voegbeplanting

Bij het kiezen van voegbeplanting is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke omstandigheden van de locatie, zoals zon/schaduw, het type bestrating, diepte voegen en ondergrond en de gewenste uitstraling en functie van de ruimte. 

...

Potten, bakken en troggen


De Alpen en de Himalaya in een pot


Het gebruik van potten, bakken en troggen is een populaire en effectieve manier om rotsplanten of alpiene planten te kweken. Ze vragen vaak een specifiek substraat en een goed doorlatende grond.


 1. Substraat
  Zorg voor een goed doorlatend substraat dat lijkt op de natuurlijke grond waarin rotsplanten vaak groeien. Een mengsel van zand, grind en veenmos kan geschikt zijn.
 2. Drainage
  Zorg ervoor dat de containers goede drainage hebben. Door gaten in de bodem van de potten of bakken te maken, voorkom je dat overtollig water zich ophoopt en de wortels van de rotsplanten gaan rotten.
 3. Containerselectie
  Kies containers van geschikte grootte, afhankelijk van het type rotsplant en zijn groeigewoonten. Sommige rotsplanten hebben diepe wortels, terwijl andere oppervlakkige wortels hebben.
 4. Standplaats
  Veel rotsplanten gedijen in zonnige omstandigheden. Zorg ervoor dat de containers op een plek staan waar ze voldoende zonlicht krijgen, tenzij de specifieke plantensoort de voorkeur geeft aan schaduw.
 5. Winterhardheid
  Controleer de winterhardheid van de rotsplanten en zorg ervoor dat de containers deze omstandigheden kunnen weerstaan. Sommige rotsplanten hebben bescherming nodig tegen strenge vorst.
 6. Water
  Houd de grond vochtig maar niet doordrenkt. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot, terwijl onvoldoende water de planten kan laten uitdrogen.
 7. Bemesting
  Geef rotsplanten regelmatig voedingsstoffen, maar vermijd overbemesting. Te veel mest kan schadelijk zijn voor deze vaak bescheiden groeiende planten.
 8. Combinaties van planten
  Overweeg het combineren van verschillende rotsplanten in één container voor een esthetisch aantrekkelijk resultaat. Zorg ervoor dat de geselecteerde planten vergelijkbare groeiomstandigheden hebben.
 9. Winterbescherming
  In koudere klimaten kun je overwegen om de containers te beschermen tegen extreme vorst, bijvoorbeeld door ze dicht bij een beschutte muur te plaatsen of ze in te pakken voor de winter.

Lees ook:

Alpenweiden met klein blijvende en bloeiende planten...
Tufa is een poreuze kalksteen - de ideale steen voor rotstuinen.
Zand is een belangrijk hulpmiddel om planten gezond te houden; om de drainage van substraten te verbeteren.
Zuur en humusrijk groeimedium voor bijzondere planten
Een opstelling van accentplanten naast de bonsai...
Wij inspireren en adviseren graag over de mogelijkheden en de aanleg van een rotstuin...
Graveltuinen vragen minder onderhoud en zijn beter bestand tegen droogte en klimaatsveranderingen.
De Tsjechische crevice garden is een interessante manier om alpenplanten te kweken...
Een serre speciaal ontworpen volgens de specifieke eisen van alpiene planten...