spleettuinen

...

De Tsjechische crevice garden (spleettuin)


De Tsjechische crevice garden of spleettuin is een nieuwe, interessante manier om alpenplanten te kweken en een collectie op te bouwen. Het is een vrij eenvoudige en goedkope manier, waarbij minder en kleinere stenen gebruikt worden om een optimale groeiplaats voor alpenplanten te creëren.

De crevice garden is ontstaan in de volkstuintjes en kleine achtertuintjes van Praag. Eigenaars hadden niet de ruimte en de middelen om grote rotstuinen aan te leggen. Ze gebruiken smalle, kleine stenen, plaatsen ze quasi verticaal waardoor de typische spleten ontstaan. Door de grote steenmassa en de smalle plantstroken blijft de grond ook in de zomer koel en vochtig. Daarnaast wordt overtollig water snel afgevoerd.

...

Crevice Garden constructie


Planning is het belangrijkste, maar ook het moeilijkste facet van de constructie. Je hebt een concept of voorbeeld nodig van hoe het eindresultaat er moet uit zien.

De kunst om een perfecte spleettuin te bouwen begint met het plaatsen van de sleutelsteen. Deze steen krijgt een bepaalde hellingshoek. De volgende rotsen of stenen worden onder dezelfde helling geplaatst met een tussenruimte van 2 tot 10 cm.

Zo ontstaat een steenlandschap met vele spleten. De zijkanten worden opgevuld met kleinere stenen of keien. (Inkloppen met een hamer). Na het plaatsen worden de spleten opgevuld met een zandig mengsel. De laatste stenen worden diep ingegraven of plat gelegd, waardoor de helling langzaam omhoog loopt.

...

Voorbeelden


Spleettuinen kunnen op heel kleine schaal gemaakt worden, in een binnentuintje, langs het teras of in een hoekje met een paar speciale alpineplanten. De kleinste tuintjes kunnen zelfs in pot aangelegd worden.

Op veel grotere schaal worden er schitterende realisaties mee gemaakt met paadjes en vele hoekjes en spleten zoals de crevice garden in Pershore, Wisley (UK) en Bangsbo (DK)

Een tuin van 10m² is gemakkelijk zelf aan te leggen en te onderhouden. Grotere projecten vragen wat meer planning en organisatie.

crevice : [n] a long narrow depression in a surface.
Nederlands : barst, gaping, kier, kloof, spleet, split, spouw --> spleet tuin

Lees ook:

Alpenweiden met klein blijvende en bloeiende planten...
Tufa is een poreuze kalksteen - de ideale steen voor rotstuinen.
Zand is een belangrijk hulpmiddel om planten gezond te houden; om de drainage van substraten te verbeteren.
Zuur en humusrijk groeimedium voor bijzondere planten
Een opstelling van accentplanten naast de bonsai...
Wij inspireren en adviseren graag over de mogelijkheden en de aanleg van een rotstuin...
Graveltuinen vragen minder onderhoud en zijn beter bestand tegen droogte en klimaatsveranderingen.
Een serre speciaal ontworpen volgens de specifieke eisen van alpiene planten...