Tufa is een poreuze kalksteen. Het ontstaat wanneer kalkrijk water (calciumcarbonaat) over een zuur medium (rottend blad ed) stroomt. De kalk wordt afgezet en hecht zich aan de vegetatie.
Na verloop van (veel) tijd ontstaan grote tufarotsen.
Er is naamsverwarring met tuf, aan elkaar gekitte vulkanische as met andere samenstelling en eigenschappen. Deze worden voornamelijk als gezaagde blokken aangeboden.
Rotsplanten groeien bijzonder goed in tufsteen en profiteren van de mineralen die het bevat.
Tufa houdt ook 25% water vast, waardoor planten lange tijd over voldoende vocht kunnen beschikken.
Tufa is de perfecte plantsteen voor een aantal moeilijker soorten die houden van een kalkrijke grond. Uiteraard groeit niet alles even goed in tufa, maar volgende soorten zijn alvast aanraders :
Plantgaten
Tufsteen beplanten is niet moeilijk, maar vraagt wel wat werk en aandacht. Gebruik een (steen)boor van 15 tot 25 mm en boor zo'n 10 tot 15 cm diep. Laat de gaten iets naar beneden hellen.
Kies de plek om te boren zorgvuldig uit, volgens de licht- en vochtbehoefte van de plant.
Tufa heeft van nature vaak ook mooie gaten, die perfect beplant kunnen worden.
Planten
Kies bij voorkeur jonge, kleine plantjes. Zaailingen of geworteld stek zijn ook ideaal.
Was de meeste grond van de wortels en breng die voorzichtig aan in het plantgat. Vul aan met een mengsel van tufsteengruis, klei of leem en ook wat geknipt Sphagnum mos (bonsaikwekers gebruiken dit mos bijzonder graag).
Breng een brokje tufsteen aan om de plant te verankeren of kleef toe met vochtige klei.
Zaaien
Je kan tufsteen ook inzaaien. Het duurt langer maar vaak groeien de planten beter en mooier uit.
Interessant concept voor het maken van tufa troggen, potten en schalen.
How to Create Clay Crevices in Rock Gardens from Esther Wrightman on Vimeo.
Harvey Wrightman demonstrates how to make a clay crevice for alpine plants, with a split tufa rock.
De Servische Muur is genoemd naar de zesde koning van Rome, Servius Tullius. Deze koning zou in de 6e eeuw v.Chr. de eerste muur om de oude stad gebouwd hebben.
De muur werd gebouwd door losse blokken tufsteen (tufo giallo di Grotta Oscura) in rijen te stapelen, hierbij werd geen gebruik gemaakt van cement. De tufstenen blokken zijn ongeveer 25 centimeter hoog, 60 breed en 90 lang. De muur was waarschijnlijk tien meter hoog en vier meter breed. De totale lengte bedroeg elf kilometer en omsloot een gebied van 426 hectare.
De Servische Muur is genoemd naar de zesde koning van Rome, Servius Tullius. Deze koning zou in de 6e eeuw v.Chr. de eerste muur om de oude stad gebouwd hebben.